czwartek, 22 stycznia 2015

Paluchy z mąki razowej

Witajcie,
Dawno nie było u nas domowego pieczywa, więc szybko to nadrabiamy i tym samym realizujemy kolejny punk wyzwania: "wypiek bez białej mąki". Bułeczki razowe możecie upiec w dowolnie wybranym kształcie: kajzerek, paluchów, bagietek - jednak nam przypasowała opcja widoczna na zdjęciach. Jeśli do tej pory nie robiliście pieczywa w obawie, że jest to trudne zadanie, nie lękajcie się - to tak naprawdę prościzna :)
Przepis zaczerpnęłyśmy z książki "Chleby i bułki"
Ps. Pamiętacie, że już w najbliższy weekend przypada w Łodzi Street Food Festival?:) Śledźcie uważnie profil festiwalu na fb (klik) oraz naszego fb (klik), gdzie podałyśmy już festiwalowe menu. Mamy nadzieję, że przyjdziecie się przywitać?:)

Składniki:

600g mąki pszennej razowej typ 2000
250 ml wody
250 ml mleka
15g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:


1. Mleko lekko podgrzej z wodą, masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszaj. Wsypuj porcjami przesianą mąkę i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (powinno odchodzić od dłoni). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2. Kiedy ciasto podwoi objętość, uformuj paluchy długości ok. 10-15 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinaj wierzch na ukos. Zostaw paluchy na 15 min do ponownego wyrośnięcia.


3. Wstaw pieczywo do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, piecz ok. 15 min. Wyjmij i wystudź na kratce.

Nasze oceny:

Basia: Paluchy wyszły bardzo sycące, jednym można się spokojnie najeść. Zdecydowanie przebijają w smaku te pieczone w hipermarketach. Moja ocena: 9/10.

Julka: Lubię domowe wypieki bułek bo smakują lepiej od tych kupnych, zwłaszcza przy bułkach razowych. Dodatkowo macie kontrolę nad tym co się w nich znajduje. Moja ocena: 8/10.


14 komentarzy:

  1. Wyglądają prześlicznie! Na pewno bardzo smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie prezentują się po wyrośnięciu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Taki paluch maczany w serku wiejskim i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ piękne Wam wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne paluchy! I to w zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda, że nie mogę być w Łodzi!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super bułeczki i ślicznie wyglądają. Najlepsze takie domowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne i równiutkie :)
    Ostatnio mam świra na punkcie domowego pieczywa, to wielka frajda robić własne bułki i chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda, że do Łodzi tak daleko :{ Powodzenia, trzymak kciuki żeby udało się wszystko sprzedać :D Paluchy, wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. wow.. duże paluchy z dużym dodatkiem dobrej mąki! :D
    Dla mnie bomba, zjadłabym je z wieeelką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. domowe pieczywo zawsze najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie można kupić u mnie w sklepie ale te są pewnie o niebo lepsze.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter